Heup- en bekkenklachten

Heup- en bekkenklachten

Heup- en bekkenklachten komen in alle leeftijden voor, zowel bij mannen als bij (zwangere) vrouwen. Klachten van het heupgewricht worden meestal in de lies aangegeven. Bekkenklachten kunnen gevoeld worden aan de voorzijde bij het schaambot, in de lage rug met uitstraling in de buik, lies of bilregio (soms uitstraling tot aan de knie). De klachten kunnen wisselend aangegeven worden bij het lopen, zitten, staan of liggen (meestal ruglig of pijn ter hoogte van de heup wanneer je op de aangedane zijde ligt).

Bekkenpijn kan ook gerelateerd zijn aan zwangerschap. Onder invloed van grote lichamelijke veranderingen en een veranderende hormoonhuishouding wijzigt de stabiliteit van het bekken. Dit kan leiden tot verschillende pijnklachten (onderrug, liezen, schaamstreek, billen, benen) maar ook tot verminderde coördinatie.

In de behandeling streven we ernaar om stabiliteit in het lichaam te (her)vinden. Ook komen de dagelijkse houdingen en bewegingen aanbod, waardoor u leert met zo min mogelijke belasting op het bekken en de heupen te bewegen. Het doel is weer optimaal te leren functioneren in het dagelijks leven en gedurende een periode van zwangerschap.