Ademhalingsklachten

Ademhalingsklachten

Ademhalen doen we allemaal, en als je zonder problemen ademt heb je vaak niet eens door hoe de adem reguleert. Soms gaat ademhalen wel moeilijk. Het gaat te snel, oppervlakkig of onregelmatig. Een verandering in ademhaling is een normale reactie op stress of spanningen. Het stelt je in staat actie te ondernemen om bedreigingen het hoofd te bieden. Als spanningen echter aanhouden kan dit leiden tot klachten als gevolg van een continue gespannen ademhaling.

Ook door andere oorzaken zoals benauwdheid door allergie, astma (COPD), hyperventilatie, longafwijkingen zoals longemfyseem kan de ademhaling niet goed verlopen.

Er kunnen onprettige lichamelijke sensaties ontstaan die lijken op ernstige aandoeningen: pijn in de borst, hartkloppingen, tintelingen in vingers, droge mond, zweten, licht gevoel in het hoofd, angstgevoelens, vermoeidheid, slaap- en concentratiestoornissen.

In de behandelingen wordt aandacht besteed aan het ademhalingsproces. Bewustwording van spanningen in het lichaam, de houding en manier van bewegen en de ademhaling zijn essentieel om de adem te leren reguleren. Een goede en regelmatige ademhaling is een belangrijke basis in het dagelijks leven.

Voor meer informatie: