Als slaapoefentherapeut behandelen we ‘zachte’ slaapproblemen zoals insomnia, hypersomnie en bioritme-problematiek. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor slaapproblemen. Samen zoeken we naar oorzaken op biologisch, psychologisch en sociaal vlak. Zowel uw dag als uw nacht nemen we in onze 24-uurs aanpak onder de loep.
Goed slapen kunt u leren op verschillende manieren, o.a. door middel van:
– waardevolle ademhalings- en ontspanningsoefeningen om mentaal en fysiek volledig tot rust te komen.
– slaapeducatie – slaaphygiĆ«ne
– slaaprestrictie.
– cognitieve gedragstherapie wordt ingezet om positief of neutraal te leren denken en handelen.
Ook behandelen we slaapproblemen bij kinderen van 0-18 jaar:
Veel slaapproblemen bij kinderen zijn cognitief-gedragsmatig, een klein deel kent een lichamelijke oorzaak. Wij helpen ouders met hele bruikbare handvatten, waarbij ze het kind het zelfinslapend vermogen aanleren. Dit kan door middel van o.a. ontspanningsoefeningen, gesprekken over gezagvol, liefhebbend ouderschap, bewaking dag-nachtritme, de stap voor stap methode (graduele extinctie), slaapeducatie en slaaphygiƫne.
De leeftijd 12-18 jaar vraagt weer om een andere aanpak. De slaap verschuift naar een later tijdstip. Menig puber slaapt niet voor 23.00 uur, terwijl er wel behoefte is aan 9 uur slaap. Het slaapwaakritme raakt steeds meer verstoord, met alle gevolgen van dien: verminderde weerstand, gedragsproblemen, meer risicogedrag, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, hoofdpijn en op langer termijn o.a. angst en depressie. Samen gaan we op zoek naar praktische handvatten om te kunnen ontspannen, loslaat-, gedachtenstop- en focusoefeningen om mentaal en fysiek tot rust te komen. Met behulp van cognitieve gedragstherapie krijg je ook grip op het eigen denken en handelen overdag en in de nacht.